Voetbalwedstrijden

De sport voetbal wordt gespeeld in de vorm van wedstrijden. Deze wedstrijden bevatten 2 helften die ieder 45 minuten duren, met bijkomende extra (blessure) tijd. Voetbalwedstrijden worden in veel verschillende vormen gespeeld. Zo heb je bijvoorbeeld toernooien zoals de Champions League, of competitieverband zoals de Eredivisie (Nederland) en Premier League (Engeland). Verder heb je in Nederland ook nog de KNVB die jaarlijks het bekertoernooi organiseert. Lees hieronder meer over voetbalwedstrijden.

Wereldkampioenschap voetbal (WK)

Het bekendste en grootste voetbaltoernooi ter wereld, het WK voetbal. Iedere 4 jaar wordt dit grote toernooi georganiseerd en gaat gepaard met veel wedstrijden(voorrondes, kwalificatie), lotingen, verkiezingen en promotie. Het wordt iedere 4 jaar in een ander land georganiseerd. In dit toernooi spelen alle (gekwalificeerde) landenteams mee, die aangesloten zijn bij de FIFA. Er doen 31 teams mee, daarbij komt het gastland die automatisch mee mag doen aan het toernooi. De teams maken via een toernooi uit wie de beste van de wereld is. Het team (land) dat de finale bereikt en wint mag zichzelf voor 4 jaar lang wereldkampioen voetbal noemen.

WK locaties en -winnaars van de laatste tijd:

  • 2006 – WK Duitsland: Wereldkampioen is Italië (2.Frankrijk, 3. Duitsland, 4. Portugal)
  • 2010 – WK Zuid-Afrika: Wereldkampioen is Spanje (2. Nederland, 3. Duitsland, 4. Uruguay)
  • Het volgende WK (2014) wordt georganiseerd in Brazilië, en in Rusland (2018) en Qatar (2022).

Belangrijke voetbalwedstrijden

Over het algemeen zijn er een aantal wedstrijden die veel kijkers en bezoekers trekken. Hierbij gaat het dan om finales of 2 beste teams van een bepaalde regio die tegen elkaar spelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • UEFA Champions League finale in Londen (26 mei 2014) (Beste team van Europa)
  • UEFA Europa League finale in Turijn (14 mei 2014) (Beste subteam van Europa)
  • UEFA Super Cup, winnaar Champions & Europa -League tegen elkaar
  • FIFA World Cup (wereldbeker clubteams) de winnaar van ieder continent en de kampioen van het organiserend land maken onderling uit wie de beste club van de wereld is.
888
William Hill TV
Bwin
voetbalshirtskoning